Laatst gewijzigd: 22-12-2022
Actueel
Energiecompensatie in november en december.
De energieprijzen zijn in korte tijd gigantisch gestegen, dat weet iedereen onderhand wel. En dat is met name een probleem voor mensen van wie het vaste contract onlangs afliep, want met de huidige tarieven zijn mensen véél duurder uit. Vanaf januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie, maar om mensen in de maanden november en december van 2022 ook een tegemoetkoming te kunnen bieden, komen Nederlanders dit jaar nog in aanmerking voor een energiecompensatie van tweemaal (190,-).
U heeft inmiddels de eerste (190,- reeds van uw energieleverancier in november ontvangen, de tweede (190,- zal omstreeks 15 december aan u worden overgemaakt.
Wat is het prijsplafond voor energie ook alweer?
Dat prijsplafond voor energie is een aparte compensatieregeling en staat dus los van de energietoeslag zoals hierboven beschreven. Het prijsplafond gaat dus in per 1 januari 2023 en geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers, al komen sommige mensen mogelijk tóch in de knel wegens gedeelde faciliteiten: denk aan bewoners van flats met blokverwarming en studenten in studentenhuizen waarin meerdere bewoners één aanslui- ting delen. Voor deze groepen is het momenteel nog niet duidelijk of er in de zin van mogelijke compensatie iets van maatwerk wordt geleverd.
Wijzigingen energiemarkt per 1 januari 2023
Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor de energierekening in 2023:
1. Wijziging energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
Beide belastingen voor stroom en gas worden in 2023 samengevoegd en verder
verhoogd.
2. BTW gaat terug naar het oude niveau
De tijdelijke btw-verlaging die dit jaar was doorgevoerd, vervalt per 1 januari
2023. De BTW op energie gaat dus van 9% weer terug naar 21%.
3. Verhoging belastingvermindering energiebelasting
De jaarlijkse vaste korting op de energiebelasting wordt verhoogd.
4. Energietoeslag
Net als dit jaar komt er in 2023 een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum om de hoge energieprijzen te compenseren.
Welzijn op recept
12 tips om ouderen door de hitte te helpen
Tips om ouderen de hete zomer door te helpen:
- 1. Laat ouderen voldoende drinken.
Volgens de Nederlandse Voedingsraad is voor ouderen minimaal 1700 milliliter vocht per dag noodzakelijk. Zorg hiervoor door niet alleen tijdens de maaltijden, maar ook vaker tussendoor water aan te bieden. Ook is het beter voor mensen om vaker kleine hoeveelheden te drinken dan een paar maal een grote hoeveelheid. Bied ook minerale dranken (zoals bouillon), verse fruitsappen, tomatensap, melk of sportdranken aan. - 2. Zorg dat mensen gezond en regelmatig blijven eten.
Groenten en fruit zijn extra aan te bevelen omdat deze ook veel water bevatten en een bron zijn van vitamines en zouten. - 3. Laat mensen luchtige, lichtgekleurde kleding dragen.
Liefst van katoen of linnen. - 4. Zorg voor continue verkoeling.
Maak het gezicht, hals en de polsen van de oudere regelmatig nat met een koud washandje. Een voetenbadje kan voor extra verkoeling zorgen. - 5. Houd het rustig op het heetste moment van de dag.
Dat is tussen 12:00 en 16:00 uur. Het heeft de voorkeur als ouderen dan geen inspannende activiteiten of behandelingen hebben. - 6. Bekijk met de arts of de medicatie bijgesteld moet worden.
Zo kan het gebruik van plastabletten de kans op uitdroging verhogen. - 7. Bescherm mensen buiten goed tegen de zon.
Zorg ervoor dat zij goed ingesmeerd zijn met zonnebrandcrème en zoveel mogelijk in de schaduw zitten. - 8. Zorg dat ouderen binnen in een goed geventileerde of gekoelde ruimten kunnen verblijven.
Voorkom het binnendringen van warme lucht door op juiste tijden de ramen open te zetten en te sluiten. ’s Nachts kun je de ramen openzetten, maar houd wel in de gaten dat het niet te veel tocht. Maak verstandig gebruik van interne warmtebronnen, zoals computers en lampen. Als er zonwering is, doe die dan bij zonsopgang direct naar beneden en bij zonsondergang omhoog. - 9. Let op voldoende verkoeling tijdens de nachtrust.
Zorg voor dunne lakens en luchtige slaapkleding. - 10. Wees extra alert bij mensen die koorts hebben of (acuut) ziek zijn.
Zij transpireren vaak meer waardoor de kans op uitdroging toeneemt. Bij misselijkheid en diarree is die kans natuurlijk ook groter. - 11. Houd een extra oogje in het zeil tijdens de vakantieperiode.
Weet wanneer mantelzorgers van thuiswonende ouderen op vakantie gaan. Licht buren en betrokken naasten hierover in. Werk je in een zorginstelling? Dan is de personeelsbezetting vaak geringer, waardoor je anders moet prioriteren. Zorg dat de bewaking van de vochtbalans dan prioriteit heeft. - 12. Vergeet niet voor jezelf te zorgen.
Neem op gezette tijden even rust in de koelte, drink genoeg en deel je dagelijkse werkzaamheden eventueel wat anders in zodat er minder van je gevraagd wordt.
Bron: Zorg voor Beter