Ingezonden stukken
Cosbo Heerenveen biedt waardecheque aan voedselbank
Afgelopen week heeft Cosbo Heerenveen een waardecheque van 1000 euro aangeboden aan de voedselbank in Heerenveen. De voorzitter, Sjoerd Talsma, is erg blij met het initiatief. De voedselbank heeft op dit moment ongeveer 200 gezinnen die elke week een voedselpakket halen bij de voedselbank.
De voedselbank zit sinds enige tijd in een nieuw pand op het industrieterrein IBF. Ze hebben een prachtige ruimte waar ze ook heel blij mee zijn. En het Cosbo Heerenveen wil de voedselbank graag steunen om veel gezinnen een extra steuntje in de rug te geven.
Friese stichting zorgt voor waterdichte woningen in Zuid-Afrikaans dorp
Heerenveen 01 juni 2021 – De Friese Stichting Denova komt in actie voor vijftig families in de Zuid-Afrikaanse gemeenschap De Nova in het dorp Rawsonville. De Zuid-Afrikaanse winter komt eraan en die kan in het plattelandsdorp Rawsonville koud, nat en winderig zijn. Daarom gaat Stichting Denova de huizen van vijftig families met kinderen repareren. Dit kan voor €300,- per huis. Het streefdoel van deze actie is €15.000,-.
‘De huizen in De Nova hebben geen centrale verwarming en zijn niet geïsoleerd. Door de lekkende daken, vloeren en muren komt het water de woningen binnen als het regent’, zegt mede-oprichter van Stichting Denova Jacobus Jooste, die zelf tot zijn tiende in het dorp woonde. ‘Dit zijn erg ongezonde leefomstandigheden, zeker voor kinderen.’
De reparaties bestaan onder andere uit het plaatsen van nieuwe golfplaten, een houten draagconstructie en het storten van vloeren. De werkzaamheden worden uitgevoerd door lokale partijen die daarvoor een vrijwilligersvergoeding krijgen. Verder is de volledige opbrengst van deze actie voor gereedschap en bouwmaterialen. ‘Onze zusterorganisatie in Zuid-Afrika, Denova Foundation, schaft het gereedschap aan en houdt het gereedschap in beheer. Zo kan de gemeenschap ook in de toekomst daar gebruik van blijven maken’, zegt Marieke, de vrouw van Jacobus en ook mede-oprichter van de stichting.
Doneren kan via www.stichtingdenova.nl/actiedenovadroog
Stichting Denova wil een bijdrage leveren aan het bestrijden van de armoede in de wijk De Nova. ‘Wij vinden het belangrijk dat hulp en financiële middelen direct gaan naar degenen die dat nodig hebben’, zegt Jacobus. ‘Vorig jaar hebben wij met succes 260 voedsel- en hygiënepakketten verspreid onder de bewoners. Nu hopen we vijftig gezinnen een droog huis te geven’.
Meer informatie kunt u krijgen bij:
Marieke Jooste-Heinkens
Oprichter Stichting Denova
Tel.: 0628471077
www.stichtingdenova.nl
e-mail: info@stichtingdenova.nl
Internet fraude
Het is een rare tijd en het kan iedereen die internet bankieren heeft overkomen, internet fraude. Oftewel het op sluwe wijze digitaal afhandig maken van uw (spaar)geld. En omdat het toch nog te vaak voorkomt, hieronder enkele simpele tips om dit zo goed als mogelijk te voorkomen.
E-mails
Ga niet in op e-mails van uw bank. U kunt ze wel lezen, maar klik niet op linkjes binnen deze emails, gewoon weggooien is vaak het beste. Uw bank stuurt namelijk geen emails. Doen ze dit wel dan weet u hier waarschijnlijk vanaf.
Ook bij e-mails van het CJIB en de Belastingdienst moet u opletten. Als in het bericht staat dat u een bedrag moet betalen dan is het oplichterij. Twijfelt u, neem dan altijd even contact op met uw bank of andere instantie of iemand die er verstand van heeft.
Telefoontjes
Neem niet zomaar ieder telefoontje op, maar kijk eerst even wie er belt. Is het een lang vreemd nummer laat hem gerust rinkelen en blokkeer hem indien mogelijk. Dit zijn buitenlandse nummers met vaak kwaad in de zin. Mocht het een bekende uit het buitenland zijn dan weet u hier waarschijnlijk vanaf.
Neemt u per ongeluk toch op en spreken ze een vreemde taal of weet u niet waar het over gaat, HANG OP! Soms hoort u ook helemaal niets en willen ze dat u terugbelt, doe dit niet!
Whatsapp
Heeft u WhatsApp en krijgt u een berichtje van uw "zoon" / "dochter" / "vriend(in)" met een vreemd vaag verhaal of u even geld wilt overmaken, ga er dan maar van uit dat het oplichters zijn. Ga hier niet op in en bel anders eerst ter controle even met uw echte zoon/dochter/vriend(in) om te vragen of alles klopt.
De QR-code
Een fraudemiddel in opmars. Krijgt u een rare brief of email waarin wordt gevraagd om een QR-code (zie afbeelding) te scannen. doe het niet! Grote kans dat het om fraude gaat. Zo'n code verwijst u vaak door naar een omgeving van uw bank, althans zo lijkt het, maar dit is een valse pagina nagemaakt door criminelen. Twijfelt u, vraag dan even iemand die er verstand van heeft.
Oproepen van Microsoft
Het kan ook voorkomen dat u gebeld wordt door iemand van Microsoft, ook foute boel, zij zullen u nooit bellen. Meestal spreken ze Engels met een vreemd accent, gewoon ophangen en er niet op in gaan.
In het kort komt het er dus op neer, vreemde telefoontjes, emails of whatsappberichten waar om geld wordt gevraagd, niet op in gaan en nergens op klikken. Vul nooit zomaar login gegevens van uw bank in. Wees op uw hoede, dan kan er weinig fout gaan. En als u het echt niet vertrouwd neem dan altijd contact op met de instantie waar het om gaat of schakel een deskundige in.
Vooraankondiging campagne Senioren en Veiligheid
In september start vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met vele andere partijen, de campagne senioren en veiligheid. Onder de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden. Deze campagne heeft als doel senioren bewust te maken en handelingsperspectief te bieden in wat ze zelf kunnen doen om slachtofferschap te voorkomen. Hierbij werken we samen met o.a. ouderenbonden (waaronder FASv en De Koepel Gepensioneerden), politie, het CCV, Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland, banken, telecomsector en zorgpartijen. Ook betrekken we hierin graag zoveel mogelijk gemeenten. Hiervoor willen wij de verenigingen vragen om dit in uw gemeente (b.v. via de gemeente afdeling voorlichting) dit ruim bekend te (laten) maken en zich op te geven als deelnemende partij.
De basis van deze campagne – geen betaalde inzet via tv – is dat op vier verschillende onderwerpen voorlichtingsfilmpjes op hetzelfde moment worden gedeeld door alle partijen via hun communicatiekanalen. Elke week staat een onderwerp centraal en wordt daarover een filmpje gedeeld.
Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, is hierbij de hoofdrolspeler en tevens ambassadeur van de campagne. Daarnaast vindt elke dinsdag om 10:30 uur een webinar plaats, gepresenteerd door Catherine Keyl, met panel van inhoudelijke experts over het thema van die week. De webinars zijn rechtstreeks te zien en terug te kijken via www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
Weekno. | Wanneer | Onderwerp | Datum webinar | Tijd webinar |
---|---|---|---|---|
36 | 01-09 t/m 07-09 | Meekijken bij pinnen | 02-09-2020 | 10.30 uur |
37 | 08-09 t/m 14-09 | Babbeltrucs | 09-09-2020 | 10.30 uur |
38 | 15-09 t/m 21-09 | Hulpvraagfraude (Whatsapp) | 16-09-2020 | 10.30 uur |
39 | 22-09 t/m 28-09 | Phishing | 23-09-2020 | 10.30 uur |
De FASv zal, na elke webinar, over het dan behandelde onderwerp verslag doen via een Nieuwsflits of Nieuwsbrief en via de website www.fasv.nl
De filmpjes worden aan alle deelnemende partijen geleverd om deze vervolgens te worden ingezet via ieders communicatiekanalen. De kracht van de campagne zit in dat zoveel mogelijk partijen op hetzelfde moment over hetzelfde thema dezelfde boodschap uitdragen. Daarnaast vragen we elke vereniging om ook zelf na denken over de manier waarop over deze thema’s zoveel mogelijk mensen kunnen worden bereikt, waaronder senioren die geen toegang hebben tot de digitale kanalen.
7 tips voor veilig en duurzaam gebruik van een scootmobiel
Steeds meer senioren kiezen voor een scootmobiel om hun mobiliteit en zelfstandigheid te behouden. Het is dan ook een ideaal vervoersmiddel waarmee flinke afstanden te overbruggen zijn. Zo wordt de scootmobiel niet alleen gebruikt om boodschappen te doen of om op bezoek te gaan bij familie en vrienden, maar ook om complete scootmobielroutes af te leggen. Omdat scootmobielen voor hun eigenaren erg belangrijk zijn, een zevental tips om zo lang mogelijk en veilig te genieten van de scootmobiel.
1. Rustige rijstijl
Wie rustig rijdt met de scootmobiel, heeft minder vaak last van kleine defecten of pech onderweg. Rijd bijvoorbeeld niet van te hoge stoepen af. En beperk je snelheid als het heeft geregend om slippen te voorkomen. Vind je het lastig om een scootmobiel onder controle te houden of wil je een rustige(re) rijstijl aanleren? Volg dan een (opfris)cursus van Veilig Verkeer Nederland. Naast praktijkles krijg je ook theorieles, zodat je met alle benodigde kennis op zak de weg op kunt. De cursussen zijn dankzij subsidiëring door de gemeente vaak kosteloos.
2. Rijd zoveel mogelijk op verharde wegen
Niet alleen rijdt de scootmobiel op een harde weg comfortabeler, ook is het beter voor de scootmobiel. Bij rijden over landweggetjes of (lange) stranden kan stof en zand in de scootmobiel terechtkomen, waardoor mogelijk defecten ontstaan.
Toch genieten van het strand? Kies dan voor een strand dat scootmobielvriendelijk is gemaakt. Op zo’n strand kun je bijvoorbeeld rijden over aangelegde betonnen paden. Bij andere stranden kun je speciale scootmobielen huren die geschikt zijn om over het zand / strand te rijden. Zo zijn de stranden van Den Haag en Scheveningen scootmobielvriendelijk.
3. Bandenonderhoud: controleer profiel en spanning van uw banden
Als je kiest voor een tweedehands scootmobiel of alweer een aantal jaren geniet van de scootmobiel, dan is het belangrijk om geregeld te controleren of uw banden nog voldoende profiel hebben. Zeker op een nat wegdek kunnen banden met een goed profiel het verschil maken tussen voldoende grip en slippen.
De ideale bandenspanning ligt - afhankelijk van het model - meestal tussen de 2,0 en 3,5 bar. Zit je daar onder. Er zijn speciale bandenpompen voor de scootmobiel.
Vuil aan de banden kun je afhankelijk van het soort vuil verwijderen met een harde of zachte borstel.
4. Zorg voor een goede stalling
Als de scootmobiel niet wordt gebruikt, zorg dan dat je deze binnen kunt neeerzetten. Staat je scootmobiel meestal buiten, zorg dan dat deze overdekt gestald staat. Zo blijft de scootmobiel droog en kunnen weersinvloeden geen schade aanbrengen aan je vervoermiddel.
5. Onderhoudscontract
Bij verschillende zorgwinkels kun je een onderhoudscontract afsluiten voor een scootmobiel. Hierbij betaal je een jaarlijks of maandelijks bedrag en zijn kosten n.a.v. calamiteit, reparatie of regulier onderhoud gedekt. Ook een jaarlijkse controlebeurt is vaak inbegrepen. Een aanrader, omdat defecten daarmee voorkomen kunnen worden.
6. Pechhulp voor onderweg
Ook handig is de ANWB pechservice voor scootmobiel. Deze relatief nieuwe service, onderdeel van de ANWB Wegenwacht, zorgt voor pechhulp onderweg. Mocht je onverhoopt te maken krijgen met pech, kun je een melding doen waarop de ANWB langskomt met hulp. Reparaties worden ter plekke uitgevoerd, zodat de rit hervat kan worden. Indien dat niet mogelijk is, wordt gezorgd voor vervangend vervoer naar huis of naar de eindbestemming.
7. Regelmatig schoonmaken
Haal regelmatig een vochtig doekje over de scootmobiel en maak de banden schoon (zie punt 4). Het komt je eigen comfort ten goede. Bij het schoonmaken kun je beter geen gebruik maken van chemische schoonmaakmiddelen, omdat deze erg agressief kunnen zijn en daardoor juist schade maken.
Ingezonden door: de ANWB
Wat kunt u het beste doen tegen (babbel)trucs aan de deur?
Wilt u voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc?
Volg deze preventietips op:
- Wees voorzichtig: Open de deur niet!! Helemaal en/of gebruik een kierstandhouder of deurketting.
- Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik een intercom.
- Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag altijd om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Twijfelt u? Vraag hun legitimatie, liefst door de brievenbus.
- Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
- Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
- Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
- Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken.
- Kent u een collectant niet? Laat hem of haar dan buiten wachten en doe de deur dicht. Haal dan pas uw portemonnee. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meter-kast bijvoorbeeld). Let op: een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een afschrift van de vergunning van de gemeente of collecterende instantie bij zich te dragen.
- Wees bedacht op zielige praatjes die oplichters gebruiken om binnen te komen.
- Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
- Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes.
- Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in uw woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat u grote geldbedragen thuis bewaart.
- Let er op dat u niet zomaar uw achterdeur onbewaakt open laat als de (voordeur) bel gaat. Terwijl u bij de voordeur wordt afgeleid, kan een tweede persoon uw woning via de achterzijde insluipen.
- Wissel geen geld aan de deur.
- Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.
- Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan de politie via het algemene toegangsnummer 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
- Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders nog in de buurt: Bel dan direct de politie via alarmnummer 112
Bron: SeniorWeb
Dat groene gedoe..
Ik kwam een spijbelende leerling tegen na hun veelbesproken betoging en vroeg wat de bedoeling was van hun actie.
De leerlinge antwoordde:
"Ja en dat is nu juist Ons Probleem vandaag-de-dag: Jullie generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor de toekomstige generaties."
- Ze heeft gelijk, onze generatie had al dat groene gedoe niet in onze dagen. Toen hadden we melk in flessen, frisdrank en bier ook. Als ze leeg waren spoelden we ze om en brachten ze terug naar de winkel voor hergebruik. De winkel stuurde ze dan terug naar de fabriek en daar werden ze gesteriliseerd en opnieuw gevuld. We noemden het anders, maar dat was recycling. Maar we deden niet aan het groene gedoe. We liepen trap op en af, omdat we niet over liften en roltrappen beschikten in ieder gebouw. We liepen naar de winkel en verplaatsten onszelf niet iedere keer in een 200 pk-machine, als we 2 blokken verder moesten zijn.
- Maar ze heeft gelijk, we hadden toen dat groene gedoe niet in onze tijd. Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers nog niet bestonden. We droogden onze kleren aan de waslijn en niet in een energie slurpende machine, die men droger noemt. We gebruikten wind en zonne-energie toen echt, vroeger in onze dagen.
- Maar de dame heeft gelijk, we hadden dat groene gedoe niet in onze tijd. In die tijd hadden we soms al radio en t.v. in huis, één stuks van elk per huis en niet per kamer. De t.v. had een scherm ter grootte van een zakdoek en was nog niet kamerbreed. In de keuken hadden we geen elektrische apparaten, dus alles ging met handkracht. We hadden geen motormaaier op benzine, maar we hadden een gazonmaaier die voortbewogen werd met menselijke kracht. Wij kregen beweging door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om te bewegen op elektrisch aangedreven machines.
- Maar ze heeft gelijk – wij hadden dat groene gedoe niet. We dronken water uit de kraan en niet uit wegwerp plastic flessen, we vulden pennen met inkt en gooiden ze niet weg als ze leeg waren. We vervingen scheermesjes in plaats van het hele ding weg te werpen na gebruik.
- Maar ze heeft gelijk – wij hadden dat groene gedoe niet. Mensen namen de trein, bus of fiets naar school in plaats van moeders 24-uur taxi. We hadden één stopcontact per kamer en niet een batterij stopcontacten – stekkerdozen en verlengsnoeren om elk apparaat van stroom te voorzien. We hadden geen signaal van 2000 mijl ver nodig om een pizzahut om de hoek te vinden.
- Maar ze heeft gelijk – we hadden dat groene gedoe niet..
Dit is voor een ieder die vroeger de melkboer en de bakker aan de deur kreeg.
- Maar ze heeft gelijk – we hadden dat groene gedoe niet.
Deels uit tijdschrift overgenomen,
Fimme
Bewegen voor ouderen is zeer belangrijk. Hier volgt een stukje uit het leven van een ervaringsdeskundige.
Mijn naam is Fimme H. Vogelzang.
Ik ben 67 jaar.
Bij mij is jaren geleden Parkinson vastgesteld en toen stortte mijn wereld in. Door omstandigheden kwam ik alleen te staan en raakte ik mijn levenswerk(zaak) kwijt. Dat was zeven jaar mijn leven zonder perspectief... en een leven vol ziekenhuisbezoeken en letterlijk vallen en opstaan. Het uitproberen van medicijnen, één erbij, twee eraf en dit soort dingen. Het was een leven vol afwachten op de dingen die al dan niet gebeurden. Meestal niet dan wel. Wachten op bezoek wat soms toch wel kwam en naar ik ervaren heb veel ontzettend lieve mensen die naast je stonden en je hielpen. Therapie... medicijnen, die al dan niet werkten... ziekenhuis... leren lopen... Parkinsongroep... enz.
---Een ontmoeting met mijn ex-vrouw... die me met de benen op de grond zette (voor zover dat kan met al de tremoren en andere kwalen) die me zei zo ken ik je niet en me uit huis trok en mee nam de bus in... Zij als buschauffeur en ik als passagier... Ik genoot van deze uitjes en van lieverlede begon ik anders naar het leven te kijken. Toen is mijn tweede leven begonnen en langzamerhand begon ik Parkinson te accepteren.
Op onze Parkinson-bewegingsgroep begon ik vrienden te krijgen, met name een echtpaar van mijn leeftijd, welke nu mijn hartsvrienden zijn. De Therapeute (die ik wel heel hoog acht en die veel voor mij deed) op de groep had weinig vertrouwen in mijn kijk op het leven. Ik had nl. besloten dat Parkinson niet mijn ziekte, maar mijn levensstijl zou worden... en ben samen met dat echtpaar gaan oefenen met een trainingsprogramma op muziek en langzaam maar zeker begon ik weer te wennen aan mijn nieuwe levensstijl en begon het trainen vruchten af te werpen.
Na verloop van vier jaar was ik zover dat ik weer tevreden, gelukkig en een normaal mens ben voor zover dat met Parkinson kan. Ik werd aangemeld voor Dbs en een uitgebreid pillenprogramma begon. Dbs werd kort voor de operatie afgeblazen, doordat de pillen effect begonnen te krijgen en tot grote verwondering van voor- en tegenstanders en niet in de laatste plaats mijzelf, begonnen al die pillen die ik om de twee uur dag en nacht neem effect te krijgen en mijn off-dagen en tremoren werden minder.
Om kort te gaan mijn levensstijl begon vorm te krijgen. Na een slechte periode met veel vallen en even zo vaak opstaan met heel veel dalen en nog hogere bergen ben ik weer een tevreden en gelukkig mens. Ik beleef weer een actief sociaal leven. Zingen heb ik sinds vijf jaar weer opgepakt bij een shantykoor. Ik doe mantelzorg. Ik ben secretaris van de ouderenbond OOVH, Bewegingstherapie en Parkinsondansen. Het hoort erbij... ook thuis bij mijn Parkinsonvrienden (de Parkieten). Ook loop ik weer mee in een garage. Het klinkt vreselijk vermoeiend, maar geloof me het is het waard. Soms is er toch leven na Parkinson.
Ik hoop dat meer lotgenoten de uitdaging aannemen. Geef je niet gewonnen, iedere kleine stap is waard om genomen te worden en omarm je levensstijl die Parkinson heet. Al is er maar één die er wat aan heeft... dan is het waard dit verhaal te schrijven.
Met dank aan alle Parkieten.